Geen categorie

Uit de plooi

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Museum Het Valkhof in Nijmegen gaat terug naar de achttiende eeuw, die ook wel ‘de vergeten eeuw’ wordt genoemd. De tentoonstelling Uit de plooi neemt de bezoeker mee naar deze interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Jan de Beijer (1703-1780), 1775, particuliere collectie.

In de achttiende eeuw raakte Nederland uit de plooi. Heel letterlijk, met het verdwijnen van de diepe plooien in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken, maar ook figuurlijk. Zo veranderden de opvattingen over de rol van vrouw en kinderen in het huisgezin en over de rechten van burgers. En de economische groei, en daarmee ook de politieke invloed, verschoof van de steden naar het platteland, en van het westen naar het oosten.

Theodoor Caenen (ca. 1715- ca. 1765), 1752, collectie Museum Het Valkhof.

Ook in geestelijk opzicht kwamen de mensen uit de plooi. De stijve zelfvoldane rijkdom van de zeventiende eeuw maakte plaats voor een persoonlijke beleving van geloof, individuele ontwikkeling en omgang met de medemens.

Aan de hand van onder meer schilderijen, kleding, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels schetst de tentoonstelling een beeld van het leven in de achttiende eeuw. De bezoeker kan op visite in een rijk versierd huis, kan genieten van typisch achttiende-eeuwse topografische tekeningen en krijgt inzicht in de belangrijkste politieke ontwikkelingen.

Uit de plooi – De 18de eeuw in beweging, 2 februari t/m 26 mei in Museum Het Valkhof, Nijmegen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share