Geen categorie

Museum in Oxford krijgt 500 zilveren voorwerpen

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Het Ashmolean Museum in Oxford is in één klap bijna 500 zilveren voorwerpen rijker, met een totale waarde van tientallen miljoenen ponden. Het kreeg de objecten uit de nalatenschap van verzamelaar Michael Wellby. Het is de grootste schenking aan een Brits museum in ruim een eeuw. Dat meldt de BBC.

Schaal en beker van lapis lazuli (links) en de Portugese lampetkan (rechts). Foto’s: Ashmolean Museum, Oxford.

Wellby, die vorig jaar overleed, had zich gespecialiseerd in Duits zestiende- en zeventiende-eeuws zilver. Een groot deel van de verzameling is verworven in de jaren ’40 en het museum zal daarom grondig onderzoek doen naar de herkomst ervan. Wellby heeft nooit veel willen loslaten over hoe hij aan de objecten is gekomen.

Volgens Tim Wilson, conservator van het museum, waren dit het soort voorwerpen waar joodse verzamelaars er veel van hadden. Het is dus mogelijk dat enkele geschonken objecten door de nazi’s zijn geroofd. Als dat het geval blijkt, zal het museum meewerken aan teruggave ervan aan de rechtmatige eigenaren.

Een van de voorwerpen is een zeldzame schaal van lapis lazuli, gemaakt door de Utrechtse edelsmid Paulus van Vianen (ca. 1570-1613). Deze schaal alleen al heeft een waarde van 3 miljoen pond (3,5 miljoen euro). Een ander belangrijk stuk is een zilveren vergulde lampetkan, die tussen 1510 en 1515 in Portugal is gemaakt. De kan draagt het koninklijk wapen van dat land.

Een deel van de voorwerpen is vanaf komende maand tijdelijk te zien in het Ashmolean Museum, dat onderdeel is van de Universiteit van Oxford. Later zal de hele verzameling een permanente plek krijgen in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share