Geen categorie

Teylers Museum toont vroege tekeningen Warhol

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Teylers Museum toont deze zomer meer dan vijftig onbekende vroege tekeningen van Andy Warhol (1928-1987). Deze maken deel uit van ruim 300 ‘nieuwe’ Warhol-tekeningen die in 2011 min of meer bij toeval werden gevonden in het archief van de Warhol Foundation.

De ontdekte werken stammen uit de jaren vijftig, toen Warhol nog aan het begin van zijn carrière stond. De pentekeningen tonen vooral kinderen en jonge mensen, alleen of in een groep. De kunstenaar, indertijd mode-illustrator en advertentieontwerper, tekende de meeste van deze werken naar foto’s of illustraties uit tijdschriften.

Sommige sluiten aan bij de expressieve stijl van Duits-Oostenrijkse kunstenaars uit het begin van de twintigste eeuw, zoals Egon Schiele, George Grosz en Otto Dix. Andere tekeningen wijzen vooruit naar de latere schilderijen van Andy Warhol. Ook toen werkte hij al met series. Warhol drukte de nog natte tekeningen af en creëerde zo spiegelbeeldige voorstellingen.

In 1990 werden de tekeningen als ‘archiefmateriaal’ opgeborgen bij de Andy Warhol Foundation in New York. De Duitse galeriehouder Daniel Blau trof ze daar in 2011 aan en besefte het belang ervan. Inmiddels is een selectie op tournee door museumland. Eerder dit jaar waren de tekeningen te zien in het Louisiana Museum in het Deense Humlebæk en de tentoonstelling zal na Haarlem doorreizen naar de Graphische Sammlung in München. Teylers Museum  toont de tekeningen van 1 juni tot en met 1 september in het Prentenkabinet.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share