Geen categorie

Stedelijk Museum Alkmaar verlengt expositie Allart van Everdingen

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

De lockdown die sinds december van kracht is, dreigde een voortijdig einde te maken aan de tentoonstelling over Allart van Everdingen in Stedelijk Museum Alkmaar. Maar dankzij medewerking van vele bruikleengevers in binnen- en buitenland is de expositie nu verlengd, tot en met 8 mei.

Allart van Everdingen, Berglandschap met rivier en kasteel, ca. 1660-1670, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen. Foto: SMK Photo / Jakob Skou-Hansen.

De Alkmaarse kunstenaar (1621-1675) is iets minder bekend dan zijn oudere broer Caesar (1616/1617-1678), maar niet minder interessant, vindt het museum. In tegenstelling tot veel andere kunstenaars reisde hij niet naar Italië voor de nodige inspiratie, maar naar Noorwegen. De reis die hij in 1644 naar het Scandinavische land maakte, bleek bepalend voor zijn loopbaan.

Hij maakte nadien talloze schilderijen, tekeningen en etsen van ruige landschappen met watervallen, blokhutten en sparren. Deze op het eerste gezicht realistische snapshots van de Noorse natuur blijken bij nadere beschouwing artistieke constructies te zijn, bedacht en uitgevoerd in de werkplaats. Hiermee creëerde Van Everdingen een nieuw genre in de Nederlandse kunst, dat gretig aftrek vond en nagevolgd werd.

Van Everdingens berggezichten vormden bovendien in de negentiende eeuw een belangrijke inspiratiebron voor de schilders van de romantiek. Maar hij maakte meer: dramatische zee- en riviergezichten, Hollandse landschappen vol verhalende details en voorstellingen van de bronnen bij Spa. Ook vervaardigde Van Everdingen een serie sprookjesachtige prenten van het verhaal van Reinaert de vos.

Allart van Everdingens werk is vandaag de dag minder bekend. Ongetwijfeld speelt daarbij een rol dat een van zijn navolgers, Jacob van Ruisdael, uitgroeide tot de belangrijkste landschapsschilder van de zeventiende eeuw. Door de glans van Van Ruisdaels reputatie is Van Everdingen in de loop der tijd wat in de schaduw komen te staan. Onterecht, vindt Stedelijk Museum Alkmaar, dat want Van Everdingens oeuvre “verrassend rijk en gevarieerd” noemt.

Allart van Everdingen (1621-1675) – Het ruige landschap, t/m 8 mei in Stedelijk Museum Alkmaar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share