Geen categorie

Cuypers’ vloer terug in Rijksmuseum

0 0
Read Time:57 Second

Foto: Rijksmuseum.

Toen het Rijksmuseum in 1885 de deuren opende, lag er in de voorhal een imposante mozaïekvloer, naar ontwerp van Pierre Cuypers (1827-1921), de architect van het gebouw. Niets is echter zo veranderlijk als smaak met als gevolg dat de vloer in de jaren ’20 werd afgedekt met marmoleum. Later werd hij volledig weggehakt. Inmiddels ligt hij er weer, in gereconstrueerde vorm weliswaar.

Voor de reconstructie werden de originele schetsen van Cuypers gebruikt. De vloer is 450 vierkante meter groot en is versierd met symbolen, teksten en figuren. De mozaïeken werden vervaardigd in Italië, waarna ze in Amsterdam in de vloer werden verwerkt. Vervolgens werden ze opgevuld met terrazzo.

Eerder kregen het plafond en de wanden in de voorhal al de negentiende-eeuwse decoraties terug. De rijke decoraties werden destijds niet alleen aangebracht als versiering, maar hebben een symbolische betekenis. De plafonds en gewelven tonen de ‘geestelijke wereld’, de wanden belichten de vaderlandse geschiedenis en de vloer ligt bezaaid met symbolen. Vanaf de heropening van het Rijksmuseum in 2013 is de vernieuwde hal door iedereen te bewonderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share