Geen categorie

Drents Museum weer open

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Vijftien maanden nadat het sloot voor renovatie is het Drents Museum in Assen weer open voor publiek. Koningin Beatrix heropende het vernieuwde museum gisterenmiddag en vanaf vandaag kan iedereen weer een bezoek brengen.

Foto: J. Collingridge.

Het museum is uitgebreid met een, grotendeels ondergrondse, tentoonstellingszaal van bijna duizend vierkante meter. Op het dak daarvan is een tuin aangelegd, die tijdens de openingsuren van het museum toegankelijk is. De vleugel is ontworpen door Designed by Erick van Egeraat.

Vrouwenbeeldje. Driekleurig geglazuurd aardewerk, Zhongbao. Collectie Shaanxi Provincial History Museum.

Het al bestaande Koetshuis wordt de nieuwe entree, maar is boven het maaiveld getild en voorzien van een glazen plint. Daardoor valt daglicht in de ondergrondse publieksruimte die de verbinding vormt tussen de oudbouw en de nieuwe tentoonstellingsvleugel.

De nieuwbouw kostte 21,2 miljoen euro. Daarvan kwam 15 miljoen voor rekening van de provincie Drenthe, die eigenaar is van de gebouwen en de kunstcollectie. Het museum zelf bekostigde 1,2 miljoen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft subsidie verleend voor het resterende bedrag.

In de heropeningstentoonstelling neemt het museum het publiek mee naar De Gouden Eeuw van China. De culturele rijkdom van de Chinese samenleving ten tijde van de Tang-dynastie (618-907 na Chr.) komt hierin aan bod. Circa 150 voorwerpen van aardewerk, zilver, goud, glas en steen tonen het Chinees vakmanschap in die periode. De expositie maakt deel uit van de serie tentoonstellingen over internationale archeologie, waar Goud uit Georgië (2010)  en de zeer succesvolle tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi’an (2008) ook voorbeelden van waren. De Gouden Eeuw van China loopt tot en met 15 april 2012.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share