Geen categorie

Veilingrecord voor Juan Gris

0 0
Read Time:52 Second

Nieuws

Een schilderij dat ooit door een Zwitsers echtpaar werd geërfd, bracht gisteren bij Christie’s Londen een recordbedrag op. Nature morte à la nappe à carreaux van Juan Gris uit 1915 bleek het topstuk op de veiling van impressionistische en moderne kunst. Nooit eerder werd er op een veiling meer betaald voor een werk van de Spaanse kunstenaar.

Juan Gris (1887-1927),
 Nature morte à la nappe à carreaux, 1915.

Het echtpaar heeft jarenlang kunst verzameld en kende enkele kunstenaars persoonlijk, onder wie Pablo Picasso, Constantin Brancusi en Piet Mondriaan. Met Gris (1887-1927) hadden ze nooit kennisgemaakt en het gisteren geveilde werk konden ze zelf nooit kopen. De waarde lag namelijk boven hun budget. Een bevriende medeverzamelaar legde echter in zijn testament vast dat zij het na zijn dood mochten hebben.

Een flink deel van hun collectie werd gisteren in Londen geveild. Daaronder bevond zich ook Compositie no. 2 met blauw en geelvan Piet Mondriaan. De Nederlandse kunstenaar schilderde het in 1929 en verkocht het rechtstreeks aan de Zwitserse verzamelaars.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share