Geen categorie

Paulus de boskabouter

0 0
Read Time:50 Second

© Erven Jean Dulieu.

De olijke figuur Paulus de boskabouter is bij velen bekend, maar de naam van diens schepper zal bij minder mensen een belletje doen rinkelen. En dat Jean Dulieu (1921-2006) eigenlijk gewoon Jan van Oort heette, is al helemaal geen algemene kennis. Het Nederlands Stripmuseum in Groningen wijdt een grote expositie aan zijn werk.

In 1946 maakte de kale kabouter met witte baard voor het eerst zijn opwachting in de krant Het Vrije Volk. De krantenstrip werd gevolgd door poppenkastvoorstellingen, een hoorspel op de radio en zelfs een televisieserie. De 65ste verjaardag van Paulus is een mooi moment om stil te staan bij deze bosbewoner en diens geestelijk vader.

Dulieu maakte ook veel vrij werk, waarvan in de tentoonstelling voorbeelden te zien zijn. Het Stripmuseum toont onder meer de allereerste Paulus-krabbels, aquarellen, boekillustraties, talloze portretten en reistekeningen.

De kunst van Jean Dulieu, t/m 9 april 2012 in het Nederlands Stripmuseum, Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share