Geen categorie

Hermitage toont moordwapen Romanovs

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Een van de bajonetten waarmee Russische keizerlijke familie in juli 1918 in gevangenschap werd geëxecuteerd komt naar Nederland. Hermitage Amsterdam toont het wapen in een tentoonstelling over de start van de Russische Revolutie.

 

Het huis in Tobolsk waar het gezin Romanov werd vastgehouden, z.j. Foto op postpapier. Fotograaf onbekend © GARF, State Archive of the Russian Federation.
Het huis in Tobolsk waar het gezin Romanov werd vastgehouden, z.j. Foto op postpapier. Fotograaf onbekend © GARF, State Archive of the Russian Federation.

 

Het museum mocht bij hoge uitzondering in het Russisch Staatsarchief in Moskou een selectie maken uit archiefstukken over die periode. Naast de bajonet toont het vanaf 4 februari onder meer brieven van hofgenezer Raspoetin, vakantiefoto’s van de keizerlijke familie Romanov, liefdesbrieven en kindertekeningen van de tsarevitsj (kroonprins) en zijn zussen. Deze documenten zijn te zien samen met ruim 200 objecten uit de Hermitage in Sint Petersburg.

Ook te zien is het dagboek van tsarina Alexandra. Daarin schreef ze op de dag voor de moord: “11 uur. Grijze morgen, later heerlijke zon. […] Iedereen was een half uur buiten, maar Olga en ik sorteerden onze juwelen”.

 

Laatste pagina uit het laatste dagboek van Alexandra Fjodorovna, 1918 © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.
Laatste pagina uit het laatste dagboek van Alexandra Fjodorovna, 1918 © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.

 

Een groot aantal foto’s en filmfragmenten vormt een beeldverhaal in de tentoonstelling. Persoonlijke foto’s van de Romanovs laten hun intieme familieleven zien. Originele zwart-witfoto’s van de befaamde stadsfotograaf Karl Bulla tonen de stad Sint Petersburg rond de eeuwwisseling.

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de Russische Revolutie uitbrak. Die maakte een einde aan de monarchie in Rusland. De tentoonstelling vertelt het verhaal van tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens Nicolaas’ regering.

  1. Romanovs & Revolutie, 4 februari t/m 17 september in Hermitage Amsterdam
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share