Geen categorie

Topstuk Vermeer even terug in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

De dame met de weegschaal (ca. 1664), Johannes Vermeer, National Gallery of Art, Washington.

De dame met de weegschaal, een schilderij van Johannes Vermeer (1632-1675), komt tijdelijk terug in Amsterdam. De National Gallery of Art in Washington heeft het topstuk uitgeleend aan het Rijksmuseum waar het van 11 maart tot en met 1 juni te zien is.

In 1696 werd de nalatenschap van de Delftse boekverkoper Jacob Dissius geveild, waaronder 21 schilderijen van de in zijn tijd al zeer geliefde Delftse schilder Johannes Vermeer. De Amsterdamse koopman Isaac Rooleeuw wist binnen vijf minuten twee van de op dat moment belangrijkste en duurste werken van Vermeer te bemachtigen: Het melkmeisje en De dame met de weegschaal. Vijf jaar lang hingen zij naast elkaar in zijn woonhuis op de Nieuwendijk in Amsterdam, totdat Rooleeuw failliet ging en de werken verkocht werden.

De dame met de weegschaal verdween kort na 1800 uit Nederland en kwam via een aantal Europese omwegen uiteindelijk in 1942 terecht in de National Gallery of Art in Washington. Sindsdien is het schilderij slechts één keer in Nederland te zien geweest.

Na ruim driehonderd jaar komen De dame met weegschaal en Het melkmeisje weer samen. Ze krijgen in het Rijksmuseum gezelschap van De Brieflezende vrouw. In alle drie de werken schilderde Vermeer een huiselijk tafereel met een jonge, staande vrouw, weergegeven in een voor hem zo karakteristieke kamer, terwijl zij zich in diepe gedachten richt op haar ogenschijnlijk alledaagse bezigheid.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share