Geen categorie

200 jaar Prix de Rome

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Expositie

De Prix de Rome werd in het leven geroepen in 1808 en is daarmee de oudste kunstprijs voor beeldende kunst en architectuur van Nederland. De rijke geschiedenis van deze prijs komt naar voren op de expositie 200 jaar Prix de Rome in de Kunsthal Rotterdam.

De gevarieerde selectie kunstwerken geeft inzicht in de veranderende opvattingen  over de rol van de kunstenaar, de ideeën over kunst en architectuur in de samenleving en de ontwikkeling van het Nederlandse kunstklimaat door de jaren heen. De tentoonstelling is een  bloemlezing van de kunst en architectuur van 1808 tot nu: van het idealisme van de eerste winnaar J.E.C. Alberti en  het realisme van Charles Eyck tot het hedendaagse werk van Charlotte Schleiffert en Elspeth Diederix. Fragmenten uit juryrapporten, brieven van kunstenaars, persoonlijke verhalen van de winnaars,  parafernalia en ander documentatiemateriaal kleuren de geschiedenis verder in.

Viviane Sassen, D.N.A., 2007, courtesy Motive Gallery. Eerste prijs beeldende kunst 2007.
Viviane Sassen, D.N.A., 2007, courtesy Motive Gallery. Eerste prijs beeldende kunst 2007.

We hebben de prijs te danken aan koning Lodewijk Napoleon, die de Prix de Rome in 1808, tijdens Franse overheersing, introduceerde. Tot op de dag van vandaag is ze een aanmoedigingsprijs  voor jong artistiek talent. De eerste winnaars kregen als beloning een reis naar Rome, maar tegenwoordig bestaat de prijs uit een stipendium.

200 jaar Prix de Rome, t/m 1 juni in de Kunsthal Rotterdam. De expositie maakt deel uit van een acht maanden durende manifestatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share