Geen categorie

Jonge Chinese kunstenaars werken in Amstelveen

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Nieuws

Enkele jonge Chinese kunstenaars werkten vorig jaar enige tijd in Amstelveen, op uitnodiging van de gemeente. Het werk dat ze daar maakten is vanaf 17 januari te zien in Museum Jan van der Togt in die stad.

De kunstenaars zijn pas afgestudeerd of volgen nu masteropleidingen aan gerenommeerde opleidingen in China. Een aantal van hen heeft al prestigieuze prijzen in China gewonnen. Hun verblijf in Nederland heeft sommige kunstenaars beïnvloed in hun werkproces.

Shan Feida (1991) toont met een kritische en apocalyptische blik op de toekomst duistere ‘zwarte’ schilderijen als een maatschappelijke verwijzing naar onze huidige tijd. De werken tonen onder meer overwoekerd onkruid, grote vliegdekschepen en grauwe stedelijke landschappen.

 

Foto: Museum Jan van der Togt.
Foto: Museum Jan van der Togt.

 

De uit Sjanghai afkomstige Zhai Xuanhong (1987) gebruikt led-verlichting in zijn werk. Hij combineert die met verf in een installatie. Zhang Ya (1987) maakt ook installaties, waarbij haar onderzoek naar een diepere betekenis centraal staat. Ook de kunstenaars Ma Haijiao, Zhou Hang en Jiang Xiaran laten actueel werk in de vorm van een installatie zien.

Zhang Jing (1982) maakt schilderijen die westers ogen. Hij bewondert de Franse schilder Millet en Van Gogh. Zhang schildert westerse naakten in onbevangen poses. “Chinese naakten zijn vaak te geposeerd”, vindt hij. Hij laat zich inspireren door op internet gevonden foto’s van nudistencampings en -stranden. In de tentoonstelling is ook getekend dagboek te zien, dat hij bijhield tijdens zijn werkperiode in Nederland.

Li Rui (1983) heeft zich laten inspireren door de Nederlandse omgeving. Hij maakt grote schilderijen van donkere landschappen. Zijn inspiratie haalde hij uit nachtelijke wandelingen rond het naast Museum Jan van der Togt gelegen meer De Poel, waarvan hij impressies verwerkt in zijn werk. Zhang Zhaoying (1988) tenslotte, maakt grote expressionistische abstracte schilderijen waarin diverse hedendaagse realistische elementen herkenbaar zijn.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Oooit Art Consultancy, gemeente Amstelveen en Museum Jan van der Togt. Wethouder Maaike Veeningen maakte zich persoonlijk sterk voor het project. Het initiatief sluit volgens de gemeente aan bij het internationaal gerichte karakter van Amstelveen.

Young Chinese Artists, 17 januari t/m 12 februari in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share