Geen categorie

Fotomuseum Den Haag en GEM weer open

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Nieuws

Fotomuseum Den Haag en GEM zijn na een drie maanden durende verbouwing weer open. De musea heropenen met in totaal vier tentoonstellingen.

In Fotomuseum Den Haag presenteert de Belgische fotografe Lara Gasparotto (1989) haar fotoserie Ask the Dusk. Ze toont geabstraheerde landschappen, portretten van haar geliefden en indrukken van haar omgeving, in kleur en zwart-wit, in een mystieke en vervreemdende context.

 

Lara Gasparotto, Ask the Dusk, 2016, courtesy Stieglitz19.
Lara Gasparotto, Ask the Dusk, 2016, courtesy Stieglitz19.

 

De tweede expositie in het museum staat in het teken van de nacht. Sinds het ontstaan van de fotografie zoeken fotografen de grenzen van het gebruik van licht op. De nacht is zo’n grens. Nachtelijke foto’s zijn een spel tussen licht en donker, zwart en wit, zichtbaar en onzichtbaar. Het Fotomuseum toont in Nacht ontwaakt de nachtelijke en schemerrijke hoogtepunten van Gemeentemuseum Den Haag en vulde deze aan met particuliere bruiklenen.

Fotomuseum Den Haag besteedt ook aandacht aan fotojournalist Werner Bischof (1916-1954). Ter gelegenheid van diens honderdste geboortejaar presenteert het museum een groot retrospectief. Met ongeveer 220 vintage foto’s en contactafdrukken, maar ook persoonlijke brieven en fotoboeken geeft de tentoonstelling Standpunten een overzicht van zijn leven en werk. Marco Bischof, de oudste zoon van de fotograaf, stelde de tentoonstelling samen. Speciaal voor het Nederlandse publiek voegde het museum ongeveer dertig nog nooit eerder getoonde foto’s toe, die Bischof in het najaar van 1945 in Nederland maakte.

 

Sol LeWitt, Serieel project nr. 1: Groep B, 1966-1970, aluminium, 230 x 830 x 830 cm Gemeentemuseum Den Haag.
Sol LeWitt, Serieel project nr. 1: Groep B, 1966-1970, aluminium, 230 x 830 x 830 cm Gemeentemuseum Den Haag.

 

GEM, museum voor actuele kunst heropent met een eerbetoon aan Sol LeWitt (1928-2007), tien jaar na diens dood. Sol LeWitt. A Tribute brengt zijn belangrijke werken bijeen met kunst van een nieuwe generatie kunstenaars die voortborduren op zijn oeuvre.

Fotomuseum Den Haag en GEM zijn gevestigd in hetzelfde pand in Den Haag. Dat bevindt zich naast het gebouw van Gemeentemuseum Den Haag.

Karl Hugo Schmölz (1917-1986), Wormland, Keulen / Cologne, 1957. Te zien in de tentoonstelling Nacht ontwaakt in Fotomuseum Den Haag.
Karl Hugo Schmölz (1917-1986), Wormland, Keulen / Cologne, 1957. Te zien in de tentoonstelling Nacht ontwaakt in Fotomuseum Den Haag.

Lara Gasparotto – Ask the Dusk, t/m 26 februari in Fotomuseum Den Haag

Nacht ontwaakt, t/m 26 februari in Fotomuseum Den Haag

Werner Bischof – Standpunten, t/m 12 maart in Fotomuseum Den Haag

Sol LeWitt. A Tribute, t/m 9 april in GEM, museum voor actuele kunst, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share