Geen categorie

Fotograaf Jacqueline Hassink overleden

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Fotograaf Jacqueline Hassink overleed afgelopen donderdag op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Dat werd vandaag bekendgemaakt.

Hassink (1966-2018) richtte zich in haar werk op structuren van economische macht die dankzij de globalisering overal ter wereld worden aangetroffen. In het bijzonder was zij geïnteresseerd in de plaatsen waar die macht wordt uitgeoefend of zichtbaar wordt, zoals de boardrooms van multinationals uit de Fortune Global 500 List die zij wereldwijd fotografeerde voor The Table of Power (1993-1995).

Onoaida 6, Unwired Landscapes, 30°17’59″N 130°31’49″E, Onoaida trail, Yakushima, 2016 © Jacqueline Hassink, collectie Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

In Female Power Stations: Queen Bees (1996–2000) stonden de vrouwelijke CEO’s van dergelijke multinationals centraal. Zij fotografeerde hun vergadertafels én hun gedekte eettafels thuis en presenteerde de opnamen als tweeluiken. De serie kreeg een specifiek vervolg met Arab Domains (2005-2006) – waarin Hassink onder andere de negatieve beeldvorming over de vrouw in de Arabische wereld aanvecht.

Voor haar talloze fotoprojecten, waaraan altijd uitgebreide research vooraf ging, reisde zij in haar eentje de hele wereld af. Mede door haar uitgebreide netwerk – ze was kind aan huis bij The Financial Times – en haar enorme doorzettingsvermogen wist zij bij de grootste bedrijven binnen te komen. Gedegen vooronderzoek en kennis van zaken scheppen vertrouwen, zo wist zij uit ervaring.

In het Nederlands Fotomuseum toonde Jacqueline Hassink afgelopen voorjaar haar project Unwired, dat het museum kon aankopen dankzij een mecenas. “Met de opname en in het beheer nemen van haar complete (negatieven)archief en alle bijbehorende documentatie in de collectie van het museum gaat een van haar laatste wensen in vervulling”, aldus het museum in een persbericht. Ook schonk Hassink het Fotomuseum een complete set afdrukken van het sleutelwerk The Table of Power.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share