Geen categorie

Rijksmuseum ontvangt kerncollectie Erwin Olaf

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Fotograaf Erwin Olaf heeft deze week zijn kerncollectie overgedragen aan het Rijksmuseum. Die beslaat de meest representatieve keuze uit zijn hele carrière. Het Rijksmuseum ontvangt bijna 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters. Het overgrote deel betreft een schenking; tevens kocht het museum zestig foto’s en drie video’s.

Erwin Olaf (1959), Hope 5, 2007. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, 2018.

Olaf brengt zijn kerncollectie onder in het Rijks vanwege zijn lange relatie met het museum en de inspiratie die hij haalt uit de collectie, met name de oude meesters. “Tijdens een schoolreisje in een van de hoogste klassen van de lagere school ben ik gegrepen door het museum en de collectie. Ik was toen vooral gefascineerd door het jeugdige zelfportret van Rembrandt, later zijn daar vele werken bijgekomen.”

Erwin Olaf (1959) heeft vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad en kreeg de nodige prestigieuze opdrachten. Recent nog maakte hij portretten voor het Nederlands koningshuis en een ontwerp voor de nieuwe munt voor koning Willem-Alexander.

Erwin Olaf (1959), Chessmen XXIV, 1988. Overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018.

Volgens het Rijksmuseum is Olafs fotografische werk van groot belang voor het Nederlandse erfgoed. “Het is internationaal bekend en maakt deel uit van de standaardwerken over de fotografie in de late 20ste en het begin van de 21ste eeuw”, aldus het museum in een persbericht.

Erwin Olaf (1959), HRH Princess Maxima, 2011. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, 2018.

Olaf begon als fotojournalist in de homoscene, maar zocht daarna steeds meer zijn eigen onderwerpen en verwerkte die vaak in series. Hij deed dat zowel in zwart-wit (Squares, Chessmen en Blacks) als in kleur (Mind of their Own; Dusk & Dawn; Berlin; Shanghai en de trilogie Hope, Grief, Rain).

Het Rijksmuseum beheert de nationale fotocollectie (ruim 200.000 werken) en had al meer werk van Erwin Olaf in zijn collectie. De kerncollectie omvat vroeg en recent werk, zelfportretten en portretten (van onder anderen Johan Cruijff, koningin Máxima en leden van de koninklijke familie), werken uit verschillende series en een keuze uit het opdrachtwerk voor het Nationale Ballet, het Nederlands Danstheater, Bottega Veneta, Vogue, The New York Times en Diesel.

Volgend jaar staat het werk van Erwin Olaf centraal in drie tentoonstellingen. Van 16 februari tot en 12 mei 2019 wijden Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag een dubbeltentoonstelling aan zijn werk. En in de zomer van dat jaar presenteert het Rijksmuseum een selectie iconische werken van Olaf waarbij de schilderkunst van onder anderen Rembrandt, Vermeer en Breitner als inspiratie diende.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share