Geen categorie

Museum TwentseWelle is nu De Museumfabriek

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Museum TwentseWelle in Enschede heet vanaf vandaag De Museumfabriek. Volgens de website is het een museum van natuur en techniek, van kunst en wetenschap, van vogels, van bloemen, fossielen, machines en van oude en nieuwe dingen. “Voor mensen die zich verwonderen, over sterren, planeten, over de blauwe lucht en de wolken daarin.”

Still uit trailer van De Museumfabriek.

Museum TwentseWelle ontwikkelde zich de afgelopen tien jaar tot een culturele hotspot in Enschede. Dat komt door onder meer door de springende collecties op het gebied van natuur- en cultuurhistorie, textiel en de Twentse taal. En ook het onderkomen, de voormalige Rozendaal-fabriek in het hart van de wijk Roombeek zou daaraan hebben bijgedragen.

Na een moeilijke bezuinigingsperiode werd Arnoud Odding in 2016 directeur. Hij koos voor een radicaal andere koers. “We hebben onszelf de opdracht gegeven om het meest innovatieve museum van Nederland te zijn; een museum waar het niet draait om passief kijken maar vooral om meedoen en om creativiteit”, aldus Odding. “Een museum voor liefhebbers, voor professionals én voor families, een museum waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze graag terugkeren.”

Still uit trailer van De Museumfabriek.

De nieuwe koers wordt steeds zichtbaarder. In februari van dit jaar ontving het museum een extra bijdrage van de BankGiro Loterij van 365.000 euro voor de verdere realisatie van het vernieuwde museum. Hierdoor kan het de plannen nog sneller uitwerken. Volgens het museum zelf ontstaat er een geheel nieuw museum, waar een nieuwe naam bij hoort: De Museumfabriek.

De website spreekt van een museum “waar het dwarrelende neusje van de esdoorn ze doet denken aan de propellers van een drone. Waar een luipaard in volle vaart door een robot wordt opgejaagd. Waar je je verbaast, leert, creëert, zaagt, tekent, drukt, soldeert, monteert en codeert. Een museum waar natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap één geheel vormen.” Een soort fabriek met het zijn, een museumfabriek. De Museumfabriek is onderdeel van Rijksmuseum Twenthe.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share