Geen categorie

Museum Flehite verhuist tijdelijk naar Rietveldpaviljoen

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Museum Flehite in Amersfoort heeft tijdelijk onderdak in het Rietveldpaviljoen in dezelfde stad. Het eigen pand ondergaat namelijk een grondige renovatie, die tot begin 2019 duurt.

Hendrik Jan Wolter, Strandgezicht met vissersboten te Nice, 1925.

De eerste tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen is Armando tot Mondriaan tot Wolter. Hierin toont het museum topstukken uit de eigen collectie, van onder anderen de drie uit de titel. Die brachten allen hun jeugd door in Amersfoort.

Hendrik Jan Wolter (1873-1952) liet rond 1900 van zich spreken met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal van deze stadstaferelen is in bezit van Museum Flehite en tijdelijk te zien in het Rietveldpaviljoen. Op zijn latere reizen naar onder meer Frankrijk en Italië, maakte Wolter veel landschappen waarin water en de reflectie van licht op het water, terugkerende elementen zijn. Ook hiervan toont Museum Flehite een selectie.

Jakob Nieweg, Dahlia’s in gemberpot, 1917.

Piet Mondriaan (1872-1944) woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht 11 in Amersfoort (wat nu het Mondriaanhuis is). In de tentoonstelling zijn enkele werken te zien uit het begin van zijn loopbaan, toen hij nog figuratief werkte.

Armando (1929) tenslotte, bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armando Museum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort vormen een belangrijk thema in zijn werk.

De tentoonstelling is merendeels samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Naast werk van Armando, Mondriaan en Wolter omvat ze werken van onder anderen Engelbert L’hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Ook zij hebben in Amersfoort gewoond.

Het uit 1959 daterende Rietveldpaviljoen in Amersfoort is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld (1888-1964). Rietveld ontwierp het gebouw werd ontworpen als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Het was destijds de eerste moderne kunsthal van Nederland.

Armando tot Mondriaan tot Wolter, t/m 23 september in Museum Flehite in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share