Geen categorie

Stedelijk krijgt en installeert werk Ger van Elk

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Nieuws

Onder de luifel van het Stedelijk Museum is sinds gisteren het werk Replacement Piece van Ger van Elk te zien. Het is het laatste werk van de onlangs overleden kunstenaar dat nog op zijn aanwijzingen kon worden geïnstalleerd.

Installatie Replacement Piece, Ger van Elk, Stedelijk Museum Amsterdam, 2014.

 

Voor Replacement Piece verving Van Elk een vierkante meter van een grondoppervlak door een foto van het verwijderde deel. Hij speelde hiermee met het beeld en de verbeelding daarvan. Met zijn ingreep wilde hij de kijker bewust laten zijn van hoe hij kijkt. Hij streefde naar kunst zonder tamtam, niet gemaakt van dure materialen, en vaak voorzien van een stevige dosis parodie.

Van Elk voerde het werk voor het eerst uit in 1969, op uitnodiging van Harald Szeemann voor de legendarische tentoonstelling When Attitude Becomes Form. Toen verving hij een stuk asfalt voor de Kunsthalle in Bern, maar de foto ging al snel verloren door de invloed van weer en verkeer. De tweede, meer bestendige versie installeerde hij 2011 voor het Kröller-Müller Museum. In 2013 voerde hij het werk uit in Venetië, bij de Fondazione Prada, in een remake van de tentoonstelling When Attitude Becomes Form.

Bart Rutten, conservator van het Stedelijk Museum, had de afgelopen jaren nauw contact met de kunstenaar over dit werk. Van Elk schonk het aan het museum. “Het was een diepgekoesterde wens van Ger dat er ook voor de ingang van het Stedelijk, het museum waar hij zijn hele leven lang een hechte band mee had, een Replacement Piece zou komen. Het is voor ons heel bijzonder dat hij nog zelf de locatie heeft kunnen bepalen. Met de humor die hem zo eigen is, knipoogt dit kleine, eigenwijze werk naar de metershoge sculptuur van Richard Serra.”

De Amsterdamse kunstenaar Ger van Elk, die afgelopen zomer op 73-jarige leeftijd overleed, was een van de belangrijkste grondleggers van de conceptuele kunst. In 1969 kreeg zijn werk grote bekendheid door onder meer de invloedrijke tentoonstelling Op losse schroeven, die conceptuele kunst in Nederland introduceerde.

Het Stedelijk Museum bezit meer dan vijftig werken van de kunstenaar, en zijn werk nam een belangrijke plaats in tentoonstellingen door de jaren heen. Op dit moment is op de tentoonstelling Bad Thoughts – De collectie Martijn en Jeannette Sanders een zaal aan Van Elk gewijd. Deze is nog tot en met 11 januari te zien.

Hieronder een beeldverslag van de installatie van Replacement Piece:

Installatie Replacement Piece, Ger van Elk, Stedelijk Museum Amsterdam, 2014.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share