Geen categorie

Kinetisch pretpark voor kunstliefhebbers

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Recensie

Lopen door ‘spaghetti’, opgaan in spiegelkamers en letterlijk duizelen van schilderijen; het kan allemaal in de spectaculaire tentoonstelling Actie <-> Reactie in Kunsthal Rotterdam. Hal 2 is gevuld met kinetische kunstwerken die je niet alleen moet zien, maar vooral moet ondergaan.

Tekst, foto’s en video: Evert-Jan Pol

Yayoi Kusama
Invisible Life, 2000, particuliere collectie.

Begrippen als ruimte, beweging, visie en licht lopen door de abstracte kunst van de twintigste eeuw, als reactie op de vooruitgang van de wetenschappelijke en technische kennis. Na de Tweede Wereldoorlog begon kinetische kunst een belangrijke rol te spelen in de kunstwereld. Kunst was pas kunst als de kijker haar waarneemt of ervaart, vonden de kunstenaars die zich met deze vorm bezighielden.

Net als in kinetische kunst draait ook in deze expositie alles om beweging. Een eeuw na het ontstaan geeft Actie <-> Reactie een dynamisch overzicht van wat deze kunstvorm zoal heeft voortgebracht. Kom kijken verwonder je terwijl je langs en door de werken loopt.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Bridget Riley, Crest
Otto Piene, Electric
Rose.
François Morellet, Sphère-trame (detail), Wilhelm Hack Museum.
Carlos Cruz-Diez, Chromosaturation (detail), 1965.

De presentatie voelt als een pretpark voor kunstliefhebbers. Elk werk is weer een attractie op zich. Sommige creaties zijn vooral om naar te kijken, zoals de fraaie oplichtende globe van Otto Piene. Of de schilderijen van Wolfgang Ludwig en Bridget Riley, die het brein voor de gek weten te houden; beweegt het beeld nu wel of niet? Tip: kijk er niet te lang naar, als je niet duizelig wil worden.

Andere werken nodigen de bezoeker uit actief deel te nemen. Lopend door het spiegeldoolhof van Yayoi Kusama word je onderdeel van het werk, of eigenlijk je reflectie. En het grote ‘spaghettimonster’ van Jesús Rafael Soto slokt je met gemak volledig op. Lukt het je om er ooit weer uit te geraken?

De kunstwerken doen een beroep op verschillende zintuigen. Of zoals het persbericht van de Kunsthal meldt: “Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe!” Ach, we kunnen er nog zoveel over schijven, maar beter is het om zelf te gaan kijken. Behalve zien moet je de werken namelijk vooral beleven.

Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst, t/m 20 januari 2019 in Kunsthal Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share