Geen categorie

Lakenhal toont grote privécollectie werk Gerrit Dou

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Nieuws

De grootste collectie schilderijen van Gerrit Dou bevindt zich in particuliere Amerikaanse handen, maar is volgend jaar enkele maanden in Nederland te zien. Museum De Lakenhal in Leiden toont dertien werken van deze Leidse meester uit de Gouden eeuw.

De afgelopen tien jaar bracht de succesvolle Amerikaanse zakenman Tom Kaplan een grote verzameling bijeen. De door hem opgebouwde Leiden Collection omvat voornamelijk werk van de zeventiende-eeuwse Leidse fijnschilders, onder wie Dou.

Gerrit Dou, Kat op balustrade, 1657. The Leiden Collection, New York.
Gerrit Dou, Kat op balustrade, 1657. The Leiden Collection, New York.

Gerrit Dou, ook wel Gerard Dou genoemd, was een van de meest toonaangevende kunstenaars van zijn tijd. Na een leertijd bij Rembrandt ontwikkelde hij zich met zijn fijngeschilderde kabinetstukken tot een van de meest gerenommeerde schilders van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn werk werd al tijdens zijn leven gretig verzameld  door vorstelijke verzamelaars als koningin Christina van Zweden en groothertog Cosimo III van Toscane.

The Leiden Collectionomvat zowel vroeg als laat werk van Dou. Door recent materieel-technisch onderzoek is nieuw licht geworpen op het werk van de kunstenaar. Deze resultaten worden op de tentoonstelling gepresenteerd. De expositie loopt van 11 maart tot en met 31 augustus 2014.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share