Geen categorie

Picasso ontmoet Giacometti in Museum Voorlinden

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966) waren twee van de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw. Minder bekend is dat ze elkaar goed kenden. Museum Voorlinden presenteert, in samenwerking met Musée national Picasso-Paris en Fondation Giacometti in Parijs, de eerste tentoonstelling in Nederland over de band tussen beiden. Deze expositie markeert het vijfjarig bestaan van het museum.

Alberto Giacometti, Le Chat, 1951, Fondation Giacometti © Succession Alberto Giacometti / ADAGP, Paris, 2021.

De tentoonstelling Picasso-Giacometti brengt de tot nu toe vrijwel onbekende relatie tussen Picasso en Giacometti aan het licht. De twee kunstenaars hadden een enorme waardering voor elkaars werk en ontwikkelden een bijzondere vriendschap, ondanks een leeftijdsverschil van twintig jaar. Museum Voorlinden toont de overeenkomsten tussen de twee kunstenaars en de manier waarop ze elkaar inspireerden, uitdaagden en hun weg vonden binnen het surrealisme in de jaren dertig en het realisme na de Tweede Wereldoorlog.

Pablo Picasso, Portrait d’Olga dans un fauteuil, 1918, Musée national Picasso-Paris © Succession Picasso 2021. Foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) © Mathieu Rabeau.

Vanaf hun eerste ontmoeting in 1931 wisselden Picasso en Giacometti voortdurend ideeën uit. Ze verkenden het surrealisme in de jaren 1930 en voerden eindeloze gesprekken na 1945 over de moeizame terugkeer naar het realisme. Beiden sloegen in deze jaren nieuwe wegen in, onderzochten hoe het maken van kunst zich verhoudt tot de werkelijkheid en vonden ieder een geheel eigen vorm. Met een chronologisch en thematisch overzicht laat Voorlinden bezoekers de artistieke ontwikkeling van Picasso en Giacometti zien en de overeenkomsten tussen beide grensverleggende kunstenaars.

Picasso-Giacometti, t/m 13 februari 2022 in Museum Voorlinden, Wassenaar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share