Geen categorie

Utrecht viert Rietveld

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws

Wandelaars en fietsers die gisterochtend het Rietveld Schröderhuis in Utrecht passeerden, werden verrast met een speciale Rietveld-krentenbol. Daarmee werd het Rietveldjaar ingeluid. De krentenbol was, naar het schijnt, Gerrit Rietvelds lievelingslekkernij.

Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964), Bolderwagen, ca. 1922-1923 (ontwerp), 1925 (uitvoering) grenenhout, beukenhout, eikenhout, triplex, 65 x 112 x 65 cm. Collectie: Centraal Museum. Foto: CMU/Ernst Moritz.

Rietveld (1888-1964) hoort bij Utrecht; de architect en ontwerper werd geboren in de Domstad en zou er later ook gaan werken en de meeste door hem ontworpen gebouwen staan binnen de stadsgrenzen. Het jaar is het startpunt van een langlopende campagne om Rietveld als icoon van de stad en provincie Utrecht te profileren.

Om bij een zo breed mogelijk publiek interesse te wekken voor Rietveld is het programma multidisciplinair. Verschillende culturele instellingen – ook buiten de stads- en provinciegrenzen – doen mee. Partners zijn onder meer het Nederlands Filmfestival, het Armando Museum in Amersfoort, Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Gogh Museum, Universiteit Utrecht en TU Delft.

Ook Dick Bruna (1927), die andere grote Utrechtse artistieke beroemdheid, speelt een rol in het Rietveldjaar. Het jaarlijks terugkerende evenement de Zomer van Dick Bruna in en rond het Dick Bruna Huis staat dit jaar in het teken van zowel Bruna als Rietveld. Er staan bijvoorbeeld familierondleidingen door het Rietveld Schröderhuis op het programma en kinderen kunnen in workshops hun eigen meesterwerk schilderen, geïnspireerd door het werk van beide Utrechters.

Het hoogtepunt van het Rietveldjaar moet de expositie Rietvelds Universum in het Centraal Museum worden. Dit museum heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld in zijn bezit en zal daar een selectie van tonen. Het museum wil, net als de gemeente en provincie Utrecht aantonen dat Rietveld meer is dan alleen de man achter het al eerder genoemde huis en de klassieke rood-blauwe stoel.

Rietveldjaar, t/m 30 januari op verschillende locaties
Rietvelds Universum, 20 oktober t/m 30 januari in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share