Geen categorie

Gouden bader en kranenman op ArtZuid

1 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Recensie

Een man ligt in bad, gekleed in driedelig pak. Sowieso is hij een opvallende verschijning, zo volledig in het ‘goud’. Om hem heen staan nog zes lege gouden baden, voor het geval hij eens van badkuip wil wisselen. De installatie van Jan Fabre is dit jaar een van de blikvangers van de openluchtbeeldententoonstelling ArtZuid in Amsterdam.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Jan Fabre, 7 Bathtubs and the Man who writes on Water, 2006

Een deel van Amsterdam-Zuid is sinds 2009 om het jaar het podium voor een beeldenroute. Elke editie wordt door iemand anders samengesteld; dit jaar zijn de gastconservatoren acteur Michiel Romeyn en kunsthistoricus Jhim Lamoree. Samen maakten ze een gevarieerde en toegankelijke tentoonstelling. Zelfs kinderen vermaakten zich er opperbest, zag ik.

Een van de leukste werken voor hen is ongetwijfeld Pénétrable bbl bleu van Jésus Rafael Soto. Deze tunnel van een soort blauwe spaghetti nodigt uit om doorheen te lopen, en dat mag gelukkig ook. Kinderen laten zich dat geen twee keer zeggen en rennen van de ene naar de andere kant, ondertussen veel decibellen producerend.

Jésus Rafael Soto, Pénétrable bbl bleu, 2015

De route langs zo’n tachtig beelden van vijftig kunstenaars biedt veel afwisseling. De wandelaar loopt langs figuratieve beelden, abstracte creaties en ruimtelijke werken. Er staan wonderlijke sculpturen tussen, zoals Armans Monsieur Teste, een man die blijkbaar een handeltje in kranen is begonnen. En waarom balanceren Jezus en Maria (van Tony Matelli) respectievelijk een kool en avocado’s op hun lichamen? Balanceren doet ook de haas van Barry Flanagan, op een gigantisch aambeeld.

Een enkel beeld verwondert onbedoeld. Wie niet beter weet, zou denken dat Gestalt van Armando bezoek kreeg van een zwerm vogels met nogal hoge nood. Niet geheel ondenkbaar in de openlucht.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Arman, Monsieur Teste.
Armando, Gestalt, 2012.
Henk Visch, Piazza del Popolo (detail), 2006.
Morgan Betz, Green Eggs & Ham.

De selectie is dusdanig gevarieerd dat de route voor bijna ieders gading wel sculpturen bevat. Al zal natuurlijk niet iedereen alles mooi vinden. Enige tijd geleden beklaagde een Amsterdammer zich op Twitter over Green Eggs & Ham (dat opmerkelijk genoeg helemaal niet groen is, maar dat geheel terzijde). Verheugd dat hij door het verdwijnen van de I Amsterdam-letters op het Museumplein eindelijk weer vrij zicht had op het Rijksmuseum, kreeg hij er dit voor in de plaats.

Zelf vind ik het felroze kruis van Morgan Betz wel een vrolijke toevoeging op het plein. En voor mij was het metershoge werk een kleurrijke afsluiting van de route. Die overigens eigenlijk juist op die plek begint.

Wie de hele route wil afleggen, moet wel goede schoenen meenemen. Ik liep gisteren in totaal achttien kilometer, waarvan zeker dertien op ArtZuid. Waaruit maar blijkt dat kunst kijken dus ook heel gezond kan zijn.

ArtZuid, t/m 19 september in Amsterdam-Zuid (informatiepunt: Minervalaan 1)

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share