Geen categorie

Kritiek op expositie nazi-design Design Museum Den Bosch

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second
Poster Zeppelin kommt, ca. 1933, Münchner Stadtmuseum.

Kan een kunstmuseum wel met goed fatsoen een tentoonstelling maken over vormgeving van het Derde Rijk? Die vraag is actueel nu Design Museum Den Bosch juist daarmee bezig is. De expositie opent op 8 september. Niet iedereen is daar blij mee.

Met de tentoonstelling Design van het Derde Rijk wil het museum laten zien hoe de nazi’s vormgeving gebruikten om hun doel te bereiken. Zo lieten ze in films en tijdschriften een verleidelijk beeld zien van voorspoed en zorgeloos vertier. Het museum toont hier voorbeelden van en exposeert eveneens onder meer architectuurelementen en meubels.

De organisatie Antifascistsche oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN) heeft inmiddels een petitie online geplaatst waarmee ze de expositie wil tegenhouden. Volgens haar draagt een expositie van nazikunst, fascistische symbolen en andere fascistische voorwerpen niet bij aan het begrijpen van het verleden, maar zorgt die voor polarisatie en opleving van het extreemrechtse gedachtegoed, racisme en discriminatie.

Design Museum Den Bosch vindt het juist belangrijk om deze tentoonstelling te organiseren, liet het eerder weten in een persbericht. “Als je volmondig ‘dit nooit weer’ wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten. Dat is wat deze tentoonstelling doet.”

Blijkbaar trekt het museum zich de kritiek wel aan, want gisteren verstuurde het een persbericht waarin het verklaart actief samen te werken met verschillende betrokkenen bij de Joodse gemeenschap. Zoals de initiatiefnemers van het Joods Monument Den Bosch, nabestaanden van lokale Joodse families en de stichting die toeziet op het beheer van de voormalige synagoge tegenover het museum.

“Deze betrokkenen fungeren als klankbord bij verschillende beslissingen rond de tentoonstelling. Een concreet voorbeeld hiervan is de keuze voor het opnemen in de tentoonstelling van het lot van de lokale Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het museumraam dat uitkijkt op de voormalige synagoge en het Joods Monument komt een tekst over het lot van de Bossche Joden. Hun verhaal zal ook onderdeel uitmaken van de familieroute door de tentoonstelling en de verschillende rondleidingen die het museum aanbiedt. Daarnaast zal een aantal van de lezingen van het publieksprogramma in de synagoge plaatsvinden.”

Design van het Derde Rijk, 7 september 2019 t/m 19 januari 2020 in Design Museum Den Bosch

(EJP)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share