Geen categorie

Stanley Donwood transformeert koepel Bonnefantenmuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

De Engelse kunstenaar Stanley Donwood heeft de markante koepel van het Bonnefantenmuseum, ofwel de cupola onder handen genomen. Hij voorzag de ronde toren aan de binnenzijde in vier weken tijd van de zwart-witte muurschildering Optical Glade.

In samenwerking met Thom Yorke van de Britse band Radiohead voegde Donwood er voor de “optimale beleving van de mysterieuze en haast sacrale ruimte” tevens een geluidscompositie aan toe. De installatie is gedurende minimaal twee jaar permanent te ervaren.

Stanley Donwood (1968), pseudoniem van Dan Rickwood, is vooral bekend vanwege zijn samenwerking met Radiohead en diens zanger Thom Yorke. Donwood ontmoette Yorke aan de Universiteit van Exeter, waar ze goede vrienden werden. Voor zowel Radiohead als Yorkes soloprojecten ontwerpt hij sinds midden jaren 90 de albumhoezen en posters, en hij is daarmee letterlijk beeldbepalend voor de visuele identiteit van band en zanger.

© Stanley Donwood, Optical Glade, Bonnefantenmuseum 2017. Foto: Johannes Timmermans.

Optical Glade is afgeleid van een linoleumsnede met de titel Optical Tree die Donwood een paar jaar geleden maakte: een geometrische reductie van de belangrijkste kenmerken van een boom. Voor de ronde binnentoren koos hij de vorm van een gestileerde ring van omgekeerde bomen.

Hun gegroefde stammen lopen omlaag vanaf de achthoekige lichtbron in de top van de cupola en hun takken en twijgen slingeren zich rond de wanden waardoor ze de illusie wekken van een door de maan beschenen schaduwkooi, een toevluchtsoord – of een valkuil. Hij liet zich inspireren door de open plekken in de Noord-Europese bossen en het oude en mysterieuze Seahenge in het oosten van Engeland dat tijdens een zware winterstorm bloot kwam te liggen.

© Stanley Donwood, Optical Glade, Bonnefantenmuseum 2017. Foto: Johannes Timmermans.

De muurschildering wordt begeleid door Thom Yorkes geluidscompositie Subterranea v3, die op verschillende manieren te beluisteren is. In de kern ervan zijn geluiden verborgen die aan het eind van de zomer, bij zonsopkomst – en ondergang, in een loofbos zijn opgenomen.

Aanvullend op de nieuwe installatie toont Donwood de dertiendelige serie Paintings from A Moon Shaped Pool. Deze ontstond tijdens de opnames van het recente album A Moon Shaped Pool van Radiohead. Een van de schilderijen is afgebeeld op de cover. Donwood maakte ze tussen eind zomer 2015 en eind winter 2016 in de Provence in Frankrijk en Oxfordshire in Engeland. Het heersende weer was daar mede bepalend voor de compositie van de schilderijen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share