Geen categorie

Museum eert wetenschappers die Nobelprijs hadden kunnen krijgen

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Universiteitsmuseum Groningen zet vanaf morgen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen in de schijnwerpers die een Nobelprijs hadden kúnnen krijgen. De expositie staat ook stil bij Ben Feringa, die er vorig jaar daadwerkelijk één kreeg.

Veel wetenschappers uit de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen deden onderzoek dat een Nobelprijswaardig was, aldus het museum. “Soms waren ze hun tijd zelfs zo ver vooruit, dat anderen uiteindelijk beloond werden voor ontdekkingen die zij al eerder deden.”

De tentoonstelling Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition besteedt aandacht aan die – vaak vergeten -onderzoekers. Zoals de ‘knutselende rector’ Jacobus Laurentius Sirks, die al in 1893 een microscoop ontwierp volgens dezelfde principes als die van de microscoop waarvoor Frits Zernike in 1953 werd bekroond. En Hermanus Haga die het golfkarakter van röntgenstraling in 1899 bewees, dertien jaar voor Max von Laue dat deed – en de Nobelprijs kreeg. Willem Kolff, die van een bommenwerper en een T-Ford de eerste kunstnier maakte, ontbreekt evenmin in het rijtje.

Een Nobelprijsmedaille.

Een van de objecten die te zien is in de tentoonstelling is een replica van Ben Feringa’s Nobelprijsmedaille. Hij schonk die aan het museum, meldt de NOS vandaag.

Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition, 26 januari t/m 29 mei in Universiteitsmuseum Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share