Geen categorie

Fries expressionisme in Museum Drachten

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

De Ploeg is als Groningse exponent van het expressionisme een klinkende naam, maar dat ook in Friesland die kunststroming aanhangers had, is veel minder bekend. Museum Drachten wil daar verandering in brengen met Fries expressionisme: Not afraid of the new, de eerste grote overzichtstentoonstelling over de naoorlogse Friese kunstenaarsgroep Yn ‘e Line.

Jan Frearks van der Bij, De bargepôlle, 1977, Museum Drachten.

Yn ‘e Line bestond uit Jan Frearks van der Bij, Pier Feddema, Sjoerd Huizinga, Klaas Koopmans en Jaap Rusticus. De kunstenaars vormden na de Tweede Wereldoorlog het gezicht van het modernisme in Friesland. De naam verwijst naar de persoon die een schip voorttrok en in een rechte lijn hield.

Aan de individuele leden van de groep zijn meermaals tentoonstellingen gewijd. De groep als geheel heeft in de canon van Friesland echter geen plek. Museum Drachten vindt dat onterecht en komt daarom met deze tentoonstelling.

Pier Feddema, Vrouw op sofa, 1957.

Hoewel de expositie zich concentreert op Yn ‘e Line, is er ook aandacht voor hun voorgangers, collega’s en grootste inspiratiebronnen, zoals Hendrik Werkman, Willem de Kooning en de Friese Ploegkunstenaar Jan van der Zee. Ook andere Friese expressionisten komen aan bod. Zo is er werk te zien van onder anderen Gerrit Benner, Jeanne Bieruma Oosting, Tjerk Bottema, Boele Bregman, Sierd Geertsma en Mare van der Woude.

De tentoonstelling plaatst Yn ‘e Line ook in een internationale context met schilderijen van onder anderen Ernst Ludwig Kirchner, Constant Permeke en Emil Nolde. Door de werken van Yn ‘e Line naast die van hun leermeesters en grote voorbeelden te plaatsen krijgen ze eindelijk de aandacht en erkenning die ze verdienen, vindt het museum. “Zo wordt duidelijk dat de leden van Yn ‘e Line kinderen van hun tijd waren en niet onderdoen voor de meer bekende namen van het expressionisme.”

Fries expressionisme: Not afraid of the new, 14 oktober 2018 t/m 13 januari 2019 in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share