Geen categorie

Nieuwe expositie in vernieuwd Marechausseemuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Het Marechausseemuseum in Buren is in de afgelopen paar jaar bijna volledig vernieuwd. Op de eerste etage van het voormalig Koninklijk weeshuis vertelt het vanaf 11 december het verhaal van de Marechaussee met de nieuwe tentoonstelling De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is.

Impressie eerste etage.

De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is is een nieuwe vaste presentatie over de de Nederlandse krijgsmacht en de Koninklijke Marechaussee. In de tentoonstelling maak je kennis met de krijgsmacht in de breedste zin van het woord. Van organisatiestructuur tot kosten, zowel letterlijk als figuurlijk, en van missies tot nationale inzet.

In een wandvullende film vertellen acht militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee openhartig over hun werk, de positieve maar ook zware kanten ervan, de keuzes die zij maken, dilemma’s die ze tegenkomen en de invloed van hun bijzondere werk op hun persoonlijk leven.

De Gouden Kamer.

Op de begane grond van het museum is een zaal omgetoverd tot de Gouden Kamer. Hier komt al het moois uit de collectie bijeen, van schilderijen tot onderscheidingen, van gedenkborden tot zilverwerk, en van uniformen tot fraai bewerkte krissen. De zaal is voor publiek te bezoeken, maar kan ook gehuurd worden voor vergaderingen, recepties of zelfs diners. Boven de ovalen, op maat gemaakte vitrinetafel hangt het pronkstuk van het museum: een speciaal ontworpen kroonluchter, voorzien van allerlei objecten.

Het Marechausseemuseum is een van de vier defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het monumentale Koninklijke Weeshuis van Buren. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share