Geen categorie

Een fris, wit, nieuw oud Stedelijk

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Reportage

“Van Baerlestraat, Van Gogh Museum!” klinkt het door de speakers van de Amsterdamse tram 12. Het Stedelijk Museum wordt niet genoemd als mogelijke attractie, omdat dat al geruime tijd gesloten is. Maar per 28 augustus komt daar tijdelijk verandering in. De vaderlandse pers mocht vandaag alvast rondlopen door de nu nog lege zalen.

Door: Evert-Jan Pol

Architect Mels Crouwel geeft uitleg tegen de achtergrond van een muurschildering van Karel Appel. Foto: Evert-Jan Pol.

Het monumentale gebouw aan de Paulus Potterstraat sloot 1 januari 2004 de deuren voor een ingrijpende renovatie die inmiddels grotendeels is afgerond. De definitieve opening staat pas gepland voor het najaar van 2011, als het nieuwe gebouw, inclusief de veelbesproken buitengevel – de ‘badkuip’ – af is. Maar vanaf eind augustus is het ‘oude Stedelijk’ – onder de naam The Temporary Stedelijk – weer vierenhalve maand lang een kunsttempel, met een speciaal programma.

Dankzij lamellen komt er nooit te veel daglicht binnen. Foto: Evert-Jan Pol.

Het nieuwe stedelijk Museum heeft veertig procent extra expositieruimte, vertelt architect Mels Crouwel tijdens de rondleiding. “Een deel daarvan is hier in het oude gebouw gevonden, zoals de oude garderobe en de aula.” Alle museumzalen hebben een frisse witte kleur, als eerbetoon aan oud-directeur Willem Sandberg (1897-1984). Tijdens zijn directeurschap (van 1945 tot 1962) liet hij volgens Crouwel alle ruimtes wit schilderen en Sandbergs visie was het uitgangspunt voor de renovatie.

Wit is een goede kleur voor een gebouw waar alle aandacht uit moet gaan naar kunst en niet naar afleidende factoren. Om diezelfde reden is ook de rode vloer vervangen door een neutralere eiken parketvloer. De kleuren dragen tevens bij aan het lichte karakter van het museum, waar daglicht – maar nooit te veel, dankzij lamellen – voor de nodige verlichting zorgt. Willem Sandberg zou tevreden kunnen zijn.

The Temporary Stedelijk, van 28 augustus t/m 9 januari 2011 in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share