Geen categorie

Museum Het Valkhof koopt portret pestdokter

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Cornelis Jonson van Ceulen I (1593-1661), Portret van IJsbrand van Diemerbroeck (1609-1674), 1657. Collectie: Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een recent ontdekt portret aangekocht van de beroemdste pestdokter uit de Nederlandse geschiedenis: IJsbrand van Diemerbroeck. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt.

Het bestaan van het schilderij was onbekend tot het in 2009 verscheen op de internationale kunstmarkt. Specialisten betitelden het direct als één van de beste stukken van Cornelis Jonson van Ceulen, een Engels-Nederlandse portretschilder die in de zeventiende eeuw een aanzienlijke reputatie genoot.

De geportretteerde, dokter Van Diemerbroeck, was werkzaam als geneesheer in het Nijmegen van 1635 en ‘36, tijdens de grootste pestepidemie die Nederland ooit trof. De stad zat op dat moment boordevol mensen vanwege een op handen zijnde Spaanse aanval. Naast de 6.000 inwoners bevonden zich er ruim 7.000 soldaten en hun gezinsleden (nog eens 3.000 vrouwen en kinderen). De 16.000 opeengepakte mensen waren een gemakkelijke prooi voor de pest toen deze, in het kielzog van de soldaten, in Nijmegen arriveerde. Tussen 31 juli 1635 en 1 augustus 1636 werden er ten minste 6.009 mensen begraven.

Van Diemerbroeck verwerkte zijn ervaringen als behandelend arts in een invloedrijke publicatie, die veel heeft bijgedragen aan het terugdringen van de pest in Europa. De publicatie bracht Van Diemerbroeck internationale erkenning als één van de belangrijkste Nederlandse wetenschappers van de zeventiende eeuw. Ook nu nog behoort het nog altijd tot de verplichte literatuurlijst in de geneeskundestudie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share