Geen categorie

Tentoonstelling Sexy Ceramics wegens succes verlengd

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Keramiekmuseum Princessehof heeft de succesvolle tentoonstelling Sexy Ceramics met maar liefst drie maanden verlengd. Het opwindende keramiek is nog te zien tot en met 8 oktober.

Naakte vrouw met waaier in haar hand, eind 19de eeuw, China, porselein, collectie Bertholet, Amsterdam. Foto: Michiel Elsevier Stokmans.

Aan de hand van Aziatisch en westers keramiek toont de tentoonstelling alle fases van het liefdesspel. Van de eerste aanraking en voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en moderne keramiek nemen de kijker mee in de wereld van seks en verleiding.

Liefdespaar op bed, circa 1918 – 1922, Shanghai, China, porselein, collectie Bertholet, Amsterdam. Foto: Michiel Elsevier Stokmans.

Ook de sensualiteit van het materiaal klei zelf komt aan bod. De opzwepende scène met Patrick Swayze en Demi Moore in de film Ghost liet al zien hoe erotisch het werken met klei kan zijn. Intiem zitten zij achter een draaischijf en laten hun handen glijden door de natte, zachte klei. Keramisten ondervinden dagelijks de unieke eigenschappen van dit materiaal.

Geen wonder misschien dat veel keramiek een erotische lading heeft, zoals de bezoeker al snel ontdekt. In een weelderige zaal is de aandacht gevestigd op keramische voorwerpen waarin hofmakerij centraal staat. Courtisanes, femmes fatales, verleidelijke muiltjes en ondeugende herderstaferelen doen hun best het bloed van de toeschouwer sneller te laten stromen.

Met een beetje fantasie ziet de kijker sensuele vormen waar anderen die niet zien. A dirty mind is a joy forever. Rondingen en welvingen doen denken aan de vormen van het menselijk lichaam. Zien we in een vaas een paar vrouwenbillen of slaat onze verbeelding op hol? Soms zijn de erotische verwijzingen suggestief, andere keren laten ontblote borsten, ruwe mannenlijven en bevallige dames niets aan de verbeelding over.

De peepshow vormt het ‘hoogtepunt’ van de tentoonstelling. Bezoekers kunnen gluren naar tegels met erotische afbeeldingen, pornografisch porselein en geboetseerde dildo’s. Door de eeuwen heen zijn flink wat geslachtsdelen en seksscènes afgebeeld in de keramiek. Let op: deze zaal is niet toegankelijk voor bezoekers onder de zestien jaar.

Sexy Ceramics, t/m 8 oktober in Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share