Geen categorie

Dode dieren komen tot leven in MOA

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Recensie

Buiten grazen koeien en schapen en genieten mensen van de groene weelde van landgoed Amelisweerd in Bunnik. Binnen, in het landhuis, in het MOA (Museum Oud Amelisweerd) komen bezoekers in aanraking met natuur van een heel andere orde. De aanwezige prachtige dieren leven al enige tijd niet meer.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Tijger van Darwin, Sinke & Van Tongeren.

Toch lijken sommige exemplaren nog vol pit te zitten. Een tijger heeft zojuist een vogel gevangen en kijkt dreigend naar een soortgenoot van het arme dier. En een groep vogels heeft hun kooien omver geworpen en namen er trots plaats op, als echte koningen.

De bijzondere composities van kunstenaars Jaap Sinke en Ferry Van Tongeren maken deel uit van de tentoonstelling Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren. In de kamers van landhuis Oud Amelisweerd komen ze samen met geschilderde en bronzen dieren van Armando.

En Darwin dan? De kunstenaars bewonderen die wetenschapper zodanig dat ze hem postuum opnamen in hun bedrijf, dat dus voluit Darwin, Sinke & Van Tongeren heet. Met de illustere bioloog delen ze de interesse voor de natuur en de vergankelijkheid daarvan.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Darwin, Sinke & Van Tongeren, Asselijns Threatened Swan, 2017.
Darwin, Sinke & Van Tongeren, Five Hungry Hummingbirds en zwarte bloemen van Armando.

Ze zetten dieren op en vertellen daar verhalen mee en willen zo de schoonheid van de natuur laten zien. Daarbij laten ze zich inspireren door oude meesters als Melchior d’Hondecoeter, Jan Asselijn en Jan Weenix. De beroemde zwaan van laatstgenoemde beschermt ook hier vol overgave haar nest.

Darwin, Sinke & Van Tongeren, Explosion of the Auzoux Gorilla, 2017.

De dieren passen perfect in hun nieuwe omgeving, alsof ze er altijd zijn geweest. De tijger slaat zijn slag tegen de achtergrond van oud Chinees behang met een jachttafereel. De Fazantenkamer is het ideale toneel voor een schouwspel met onder meer de gelijknamige vogel.

Zoals dat zo mooi heet, gaan de dieren in dialoog met de overige kunst. Dat geldt zeker voor de vijf kolibri’s, die recht op Armando’s zwarte bloemen lijken af te stevenen.

De combinatie met schilderijen, tekeningen en gedichten van Armando en het eeuwenoude Chinese behang werkt uitstekend. De Aziatische decors verlevendigen de door Sinke & Van Tongeren vertelde verhalen en maken ze extra spannend.

Sowieso is de wisselwerking tussen oud (het behang) en nieuwer (Armando’s kunst) een van de charmes van het MOA. Het is daarom te hopen dat het besluit van Armando de samenwerking stop te zetten geen al te grote gevolgen heeft voor dit fijne museum.

Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren, t/m 10 september in MOA, Bunnik

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share