Armando stopt samenwerking met MOA

Kunstenaar Armando stopt de samenwerking met Museum Oud Amelisweerd (MOA). De Armando Stichting heeft de bruikleenovereenkomst beëindigd, met een opzegtermijn van een jaar. Directeur Yvonne Ploum bevestigt een bericht in het AD daarover.

Salon in Museum Oud Ameliseerd in 2014. Foto: Evert-Jan Pol.

 

“We wilden er eigenlijk nog geen ruchtbaarheid aan geven, omdat het nog onduidelijk is wat er met de collectie moet gebeuren”, laat Ploum in een reactie weten. “De collectie is van landelijk belang, dus die moet wel ergens anders terechtkunnen.”

Het MOA bestaat sinds maart 2014 en kan gezien worden als opvolger van het Armando Museum in Amersfoort. Dat moest in oktober 2007 noodgedwongen sluiten omdat de kerk waarin het was gehuisvest afbrandde. De collectie van dat museum verhuisde naar Oud Amelisweerd, een van de best bewaarde achttiende-eeuwse landhuizen in Nederland.

Museum Oud Amelisweerd. Foto: Evert-Jan Pol.

Hoewel het museum in Bunnik staat, is het eigendom van gemeente Utrecht. Vorig jaar werd bekend dat die gemeente het museum de komende vier jaar geen subsidie geeft. Het MOA vreesde daardoor de deuren te moeten sluiten. Zover kwam het niet dankzij een noodkrediet van 75.000 euro van provincie én gemeente Utrecht.

Juist die onzekere situatie was voor Armando (1929) reden voor het beëindigen van de samenwerking. Die maakte van het museum niet de stabiele omgeving die hij zich had gewenst voor zijn kunst.

Misschien krijgt het museum de gewenste subsidie alsnog. De gemeenteraad neemt daar later dit jaar een besluit over.

Ploum hoopt dat het nieuws geen invloed heeft op de beslissing van de gemeenteraad. Volgens haar kan het zelfs voordelig uitwerken. “We beschikken straks over een kleinere collectie, die makkelijker te financieren is.”

Als het museum ook na dit jaar open blijft, zal het publiek weinig merken van de ontstane situatie. De verzameling van het voormalige Armando Museum blijft in beheer bij het MOA. Die bestaat uit zo’n vijftig schilderijen, honderd tekeningen en grafiek. Momenteel beheert het museum zo’n 1.100 stukken.

(EJP)

Share

  1 comment for “Armando stopt samenwerking met MOA

Comments are closed.