Geen categorie

Zeventien musea open voor pilot met sneltesten

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Zeventien musea gaan in de week van 19 april open voor een pilot met sneltesten. Mensen met een Museumkaart kunnen die musea bezoeken als ze een kaartje voor een tijdvak reserveren en een negatieve sneltest laten zien.

Trein in het Spoorwegmuseum. Foto: Evert-Jan Pol.

Met deze pilot wil het ministerie van OCW de inzet van sneltesten in de culturele sector onderzoeken. Zo wordt sneller duidelijk of sneltesten kunnen helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen.

Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op Museum.nl. Zodra reserveren mogelijk is, maakt Stichting Museumkaart dat bekend op sociale media. De musea zijn verdeeld over het land en elk museum kan drie dagen meedoen.

Wie een tijdvak bij een museum reserveert, ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Ook mensen met een Museumkaart die is verlopen na 14 december 2020, kunnen meedoen. Op het geboekte tijdstip kunnen bezoekers dan naar binnen met hun Museumkaart, bewijs van reservering en de negatieve sneltest. Om reisbewegingen te beperken wordt bezoekers wel gevraagd zoveel mogelijk in hun eigen regio naar een museum te gaan. Mensen die een tijdvak hebben gereserveerd worden vervolgens doorverwezen voor een gratis sneltest bij een deelnemend testcentrum.

Zaal in het Drents Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

De pilot is anders dan de field labs die zijn gehouden. De anderhalve meter blijft gelden en er zijn vaste looproutes.

Volgens de Museumvereniging blijkt uit de ervaringen in 2020 dat museumbezoek veilig kan plaatsvinden; er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan.

De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding (in elke provincie tenminste één museum), museumgrootte en type collectie.

De pilot vindt plaats in de Nationale Museumweek, van 19 tot en met 25 april. Er is die week ook veel extra aanbod online.


Deelnemende musea

Bonnefantenmuseum, Maastricht

Drents Museum, Assen

Fries Museum, Leeuwarden

Groninger Museum, Groningen

Hermitage Amsterdam

Jopie Huisman Museum, Workum

Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad

Museum De Fundatie, Zwolle

Museum Prinsenhof, Delft

Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Slot Loevestein, Poederooijen

Spoorwegmuseum, Utrecht

Teylers Museum, Haarlem

Wereldmuseum, Rotterdam

Zeeuws Museum, Middelburg


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share