Geen categorie

Mauritshuis koopt een Jan Steen

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Het Mauritshuis in Den Haag heeft zijn collectie uitgebreid met het schilderij Mozes en de kroon van de farao van Jan Steen (1626-1679). Het werk is afkomstig uit een particulier verzameling. Het doek zal te zien zijn op de expositie Leven in de brouwerij: Jan Steen in het Mauritshuis, die op 3 maart opent.

Jan Steen (1626-1679), Mozes en de kroon van de farao, c. 1670, doek 78x79 cm, Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, Den Haag.

Het schilderij stelt een episode uit de kindertijd van Mozes voor die niet in de bijbel staat beschreven. De latere profeet is afgebeeld als huilende peuter, die zijn toevlucht zoekt in de armen van zijn pleegmoeder. Achter het kind zit de farao op zijn troon, terwijl een adviseur in zijn oor fluistert. Volgens het apocriefe verhaal zou de spelende Mozes de kroon van de farao kapot getrapt hebben waarop diens raadslieden hem wilden doden, omdat hij een vijand van het Egyptische rijk zou zijn. Maar de jongen kreeg nog één kans om zijn onschuld te bewijzen. Bij een proef verkoos hij een brandend kooltje boven een schaal met goud en brandde zich door het kooltje in zijn mond te stoppen.

Mozes, zijn pleegmoeder en de farao vallen als hoofdfiguren direct op door het oplichtende satijn van hun kleding en doordat veel aandacht is besteed aan hun houdingen en gezichtsuitdrukkingen. De bijfiguren zijn doelbewust op meer schematisch wijze geschilderd, in donkere kleuren, waardoor Steen ze meer op de achtergrond plaatste.

Jan Steen staat vooral bekend als schilder van het dagelijkse leven, maar hij maakte ook zo´n zeventig historiestukken. Daarin bracht hij klassieke- of Bijbelse verhalen in beeld. Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, is verheugd over de aanwinst. “In het Mauritshuis ontbrak tot op heden een historiestuk van deze topschilder. Dit fantastische schilderij stelt ons in staat Jan Steen ook als historieschilder op het hoogste niveau te tonen.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share