Geen categorie

Centraal Museum koopt schilderij Pyke Koch

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second
Pyke Koch, Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer, ca. 1947. Foto: Ernst Moritz.
Pyke Koch, Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer, ca. 1947. Foto: Ernst Moritz.

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een schilderij van Pyke Koch aangekocht. Het gaat om het Portret van Jkvr. J.C. van Boetzelaer I (ca. 1947). Het was al sinds 1991 in bruikleen bij het museum. Dankzij de steun van enkele fondsen, zoals de Bank Giro Loterij en de Mondriaan Stichting, maakt het werk nu permanent deel uit van de collectie.

De Utrechtse kunstenaar Koch (1901-1991) portretteerde jonkvrouw van Boetzelaer vier keer. Het verworven schilderij is de eerste van de reeks. De freule hoorde tot de vriendenkring van Koch en zijn vrouw Heddy de Geer. Het schilderij doet denken aan een fresco: de hoofdband, het licht en de kleuren zijn klassiek Italiaans. Een detail dat in het oog springt, is het ligusterblad voor haar mond. Dat is typerend voor Koch; hij portretteerde zijn adellijke vriendinnen vaak in de poëtische entourage van tuinen.

Deze oerversie van jonkvrouw van Boetzelaer is een publiekslieveling. zeer bekend schilderij. Het wordt vaak door andere musea gevraagd voor tentoonstellingen. Het portret is tot en met 21 augustus te zien in de collectiepresentatie Soms ontsnapt er kunst op de eerste verdieping van de 1920-vleugel van het Centraal Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share