Geen categorie

Man en Kunst tijdens de Museumweek

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Ook dit jaar gaat Lucas de Man tijdens de Nationale Museumweek weer op zoek naar de verhalen achter iconische kunstwerken in Nederlandse musea. In elke aflevering van Man en Kunst staat één werk centraal.

De serie begint vandaag met Portret van Edith van Egon Schiele. Dit werk, dat in Gemeentemuseum Den Haag hangt, is een van de bravere doeken van de Oostenrijkse expressionist. Lucas de Man lat in het Weense Leopold Museum zien dat Schiele ook meer expliciet werk maakte.

Piero Manzoni, Merda d’Artista, 1961. Foto: Evert-Jan Pol.

Aflevering 2 gaat over Piero Manzoni, die zijn eigen poep inblikte en dat als kunst verkocht. Aan hem wijdt Stedelijk Museum Schiedam momenteel een tentoonstelling.

Ook aan bod komt Yayoi Kusama, de grande dame van de beeldende kunst, die onlangs haar negentigste verjaardag vierde. Zij is vooral bekend van kunstwerken met stippen en spiegelkamers. In Museum Voorlinden is nu een kleine expositie met haar werk te zien.

Yayoi Kusama, Infinity Mirror Room:Gleaming Lights of the Souls, Museum Voorlinden, 2008. Foto: Evert-Jan Pol.

In de overige afleveringen behandelt De Man het ei van Constatin Brancusi en het levensgrote schilderij Hercules en Cacus van Hendrick Goltzius.

Man en Kunst, 8 t/m 13 april om 22.45 uur op NPO 2 (dinsdag 9 mei is er geen uitzending)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share