Geen categorie

Armeens paviljoen Biënnale in teken van genocide

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws

Het Armeense paviljoen op de Biënnale van Venetië staat geheel in het teken van de Armeense genocide. Dit omdat het honderd jaar geleden is dat het Ottomaanse Rijk tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs vermoordde.

Sarkis, Danseuse dorée en haut du toit, from ³Ailleurs ici², Chaumont sur Loire, 2012.
Sarkis (1938), Danseuse dorée en haut du toit, from ³Ailleurs ici², Chaumont sur Loire, 2012.

 

De deelnemende kunstenaars, komen uit verschillende landen, maar hebben allemaal een Armeense achtergrond. Ze zijn nazaten van overlevenden van de genocide. De bekendste naam is misschien wel Sarkis (1938).

Het Armeense paviljoen, met de naam Armenity, staat op een locatie die van speciale betekenis is voor Armenië: het klooster van de Mechitaristische Orde op het Venetiaanse eiland San Lazzarro. Dit klooster werd in 1717 gesticht door de Armeense monnik Mekhitar.

Werk van Hrair Sarkissian (1973).
Werk van Hrair Sarkissian (1973).

Dat Armenië de Armeense genocide centraal stelt, ligt gevoelig. Turkije, dat ook een paviljoen heeft in Venetië, ontkent de massamoord door het Turkse Ottomaanse Rijk.

De Biënnale van Venetië is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks plaatsvindt. De editie van dit jaar duurt 9 mei tot en met 22 november.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share