Geen categorie

Deens museum krijgt bijzondere Degas

0 0
Read Time:58 Second

De Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen heeft de collectie uitgebreid met een schilderij van Edgar Degas. Het Deense museum noemt Jockeys voor de race (Jockeys avant course) een “uiterst belangrijk” werk van de Franse kunstenaar.

Edgar Degas (1834-1917), Jockeys avant course, ca. 1886-1890, collectie Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen.
Edgar Degas (1834-1917), Jockeys avant course, ca. 1886-1890, collectie Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen.

 

Het is zo belangrijk, omdat paardenrennen een favoriet onderwerp van Degas was. Maar een schilderij van de kunstenaar met dit thema ontbrak nog in een Deense museale verzameling.

Degas schilderde de kleine voorstelling (26,1 bij 38,5 centimeter) tussen 1886 en 1890. Hij interesseerde zich voor het moment van de actie. Zoals ook te zien is op zijn schilderijen van jonge balletdanseressen. Die beeldde hij vaak ook af voor een optreden. Ook de paarden op de nieuwe aanwinst zijn nog niet aan hun race begonnen.

De Glyptotek kreeg het doek van de fondsen het Ny Carlsbergfondet en het Augustinus Fonden, die het samen aankochten. Direkteur Flemming Siborg is daar erg verheugd over, want volgens hem komen dergelijke schilderijen van Degas nauwelijks nog op de markt. Het werk is nu te zien in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share