Geen categorie

Mieren op rampplekken

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Expositie

Tienduizenden mieren bevolken tijdelijk Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Of eigenlijk de theatrale installatie Homo Desperatus van Dries Verhoeven. Het werk bestaat uit 44 schaalmodellen van rampplekken van onze tijd. De kleine bedrijvige insecten hebben de locaties ingenomen.

Verhoeven wil de bezoeker uitdagen om het leed van onze tijd, en onze eigen rol daarin, van een afstand te overzien. “In de gemedialiseerde wereld waarin wij leven is het onmogelijk om aandacht te hebben voor iedere ramp die zich op ons beeldscherm manifesteert”, aldus Verhoeven. “We leven in een tijd waarin het ‘wanhopige’ beeld aan inflatie onderhevig is. Ik zoek naar andere strategieën om rampspoed te presenteren.”

Dries Verhoeven, Homo Desperatus (detail). Foto: Willem Popelier.

In Homo Desperatus belichaamt de mier de zich opofferende mens. “Er is geen dier dat zo goed met rampen weet om te gaan als de mier. Wanneer hun nest instort,weten mieren in een fractie van een seconde hoe ze zich uit de rampspoed moeten redden. De individuele mier wordt daarin meedogenloos opgeofferd voor het welzijn van de groep.”

“Ik wil de bezoeker laten uitzoomen op ons leven op aarde. Zou ons systeem van wederzijdse afhankelijkheid nog kans van slagen hebben zonder de minder fortuinlijke mens die dat stelsel in evenwicht houdt? Moeten we medelijden hebben met wanhopige mensen, zoals die aan ons worden gepresenteerd door de media, of kunnen we hen zien als collateral damage van een systeem dat de mensheid over de wereld heeft verspreid? Delven we zelf op een dag het onderspit ten gunste van de collectieve vooruitgang?”

Homo Desperatus, t/m 31 augustus in Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share