Geen categorie

Op de stoel van de conservator

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws

Zes Nederlandse musea geven deze herfst het heft uit handen. Het publiek vanaf oktober op www.mixmatchmuseum.nl grasduinen in de collecties van het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum, Museum Boerhaave, Museum TwentseWelle en het Van Abbemuseum. Bezoekers van de site mogen uit 300 objecten een tentoonstelling samenstellen. De origineelste voorstellen worden daadwerkelijk uitgevoerd.

Mix Match Museum verbindt zes musea die elk op hun eigen manier de Nederlandse rijkdom op het gebied van beeldende kunst, geschiedenis, techniek en erfgoed tonen. Samen vormen ze een dwarsdoorsnede van de Collectie Nederland. Uniek aan deze samenwerking is dat niet de musea zelf, maar bezoekers dwarsverbanden leggen tussen de collecties. Conservatoren van de zes musea hebben ieder vijftig stukken gekozen uit de eigen collectie, waaronder ook voorwerpen en kunstwerken die zelden of nooit voor publiek te zien zijn.

Door deze vergaande vorm van publieksparticipatie komt de bezoeker voor even op de stoel van tentoonstellingsmakers te zitten. Hij of zij ervaart welke schatten zij onder hun hoede hebben, en voor welke dilemma’s en beperkingen zij dagelijks komen te staan bij het presenteren van die vaak kwetsbare rijkdommen.
Mix Match Museum is een uitbreiding van Expose, dat het Kröller-Müller Museum in 2010 introduceerde. Dat project gaf het publiek de mogelijkheid een top 3 samen te stellen uit de collectie van het museum in Otterlo. De populairste vijftig werden opgenomen in een expositie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share