Geen categorie

Centraal Museum koopt verbrand meubel

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Het Centraal Museum heeft het Ellingbuffet van Maarten Baas aangekocht. Het meubel is vanaf vandaag te zien in de tentoonstelling Bye Bye De Stijl.

Voor zijn serie Smoke verbrandt Baas meubels en behandelt ze vervolgens zodat ze hun vorm en stevigheid behouden. Dit deed hij bijvoorbeeld met enkele Rietveld-objecten, zoals de Rood-blauwe stoel en de Zigzagstoel en dit Ellingbuffet, tevens een ontwerp van Rietveld.

Maarten Baas, Ellingbuffet, Centraal Museum, Utrecht.

Rietveld ontwierp het zogenaamde Ellingbuffet in 1921 voor een modelwoning in Spangen. Zijn vriend Piet Elling kocht het buffet, waarvan na een brand slechts de lade bewaard bleef. Het is daarom toepasselijk dat Baas een andere uitvoering van het buffet op zijn kenmerkende manier behandelde.

Het buffet van Baas sluit volgens het museum goed aan bij de tentoonstelling Bye Bye De Stijl. Hedendaagse kunstenaars reageren daarin op De Stijl, de kunststroming wier honderdste verjaardag vorig jaar grootschalig is gevierd. Kunstenaars Marc Bijl, Barbara Visser en Eric van Lieshout gebruikten eveneens werken van Rietveld als uitgangspunt voor hun eigen ontwerpen.

Het Ellingbuffet krijgt na de tentoonstelling een plek in de vaste presentatie.

Bye Bye De Stijl, t/m 4 maart in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share