Geen categorie

Echtgenote Pyke Koch prijkt op stadsmuur Utrecht

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second
Pyke Kochs portret van zijn echtgenote Hedwig de Geer op een muur in Utrecht.

Meer dan levensgroot is ze, de vrouw in het rood die voorbijgangers vanaf een muur in Utrecht aankijkt. Afgelopen zaterdag was de dame er opeens, en voorlopig gaat ze niet meer weg.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

De elegante verschijning is Hedwig M. de Geer, de echtgenote van de Utrechtse kunstenaar Pyke Koch (1901-1991), die haar in 1940 schilderde. Een staatsieportret noemden critici het schilderij destijds, en daar heeft het inderdaad wel wat van weg. Het origineel – op iets kleiner formaat – bevindt zich in de collectie van het Centraal Museum, dat vanaf 18 november een grote tentoonstelling wijdt aan de schilder.

De schildering op een normaal kale muur op de hoek van de Van Asch van Wijckskade en 3e Achterstraat is bedoeld als promotie voor die expositie. Vorig jaar liet het Utrechtse museum ook al uitvergrote kopieën van schilderijen uit de collectie op muren aanbrengen. Toen ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde gebouw. Hierbij ging het niet om schilderijen, maar om tijdelijke posters.

Het is de bedoeling dat Kochs echtgenote een langer leven beschoren is. Daarom koos het museum ditmaal voor een schildering, die ook de komende jaren zichtbaar is. Het blijft dit keer bij één kunstwerk, uitgevoerd door het Utrechtse ontwerpbureau De Strakke Hand.

De wereld van Pyke Koch, 18 november 2017 t/m 18 maart 2018 in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share