Geen categorie

Museum De Lakenhal koopt monumentale foto Casper Faassen

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal heeft de monumentale foto Gezicht op Leiden van Casper Faassen aangekocht. Niet voor zichzelf, maar voor het Leidse stadhuis. Daar heeft het een plek gekregen in de Burgerzaal.

 

Casper Faassen, Gezicht op Leiden (2013). Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Casper Faassen, Gezicht op Leiden (2013). Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

 

Gezicht op Leiden uit 2013 toont het centrum van de stad uit de titel, met uitzicht op de burcht, het stadhuis, de vismarkt en de Hooglandse kerk. Dit alles onder het licht van het ochtendgloren. De kunstenaar gebruikte een drone om vanuit de lucht boven de stad een serie foto’s te maken.

Het uiteindelijke kunstwerk bestaat uit een foto die Faassen afdrukte op glas en die hij vervolgens deels beschilderde. Waar het werk niet is beschilderd, reflecteert het gouden bladmetaal het omgevingslicht. Met dit kunstwerk toont Faassen zich volgens De Lakenhal een eigentijdse innovator in de kunsthistorische traditie van het stadsgezicht.

De Leidse kunstenaar Casper Faassen (1975) maakte in 2013 een serie stadsgezichten. Gezicht op Leiden maakte in dat jaar deel uit van een driedelige ode aan Leiden in cultureel centrum Scheltema. Cabaretier Jochem Myjer droeg het lied Lalala Leiden voor en schrijver Onno Blom het gedicht Vogelvlucht.

Voor zijn stadsgezichten liet Faassen zich inspireren door schilderijen van Jan van Goyen, in het bijzonder diens Gezicht op Leiden uit het Noordoosten (1650) uit de collectie van Museum De Lakenhal. De eveneens Leidse schilder Van Goyen staat bekend om zijn schilderijen met typisch Hollandse, soms onstuimige wolkenluchten. Vaak ging het daarbij om stadsgezichten.

Jan van Goyen, Gezicht op Leiden uit het Noordoosten (1650). Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Jan van Goyen, Gezicht op Leiden uit het Noordoosten (1650). Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share