Geen categorie

Stedelijk koopt installatie Flavin

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Het Stedelijk Museum heeft de installatie aangekocht die de Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin in 1986 speciaal voor het museumgebouw maakte. Het lichtkunstwerk is opnieuw te zien zijn na de heropening van het museum op 23 september van dit jaar.

Dan Flavin, untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green) 2, 1986, © 2012 Stephen Flavin / Artists Rights Society (ARS), New York, courtesy of David Zwirner, New York, met dank aan een particuliere donateur, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt en haar Titus Fonds.

Op uitnodiging van directeur Wim Beeren creëerde Dan Flavin (1933-1996) de grote installatie met tl-lampen, specifiek bedoeld voor de omgang van de eerste verdieping van het gebouw. Flavin wordt gezien als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij werd vooral bekend met kunstwerken met hij tl-buizen. Vanaf 1963 werkte hij uitsluitend nog met dat materiaal.

De nieuwe aankoop van het Stedelijk Museum is één installatie, bestaande uit twee delen. Flavin maakte untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green) in dialoog met de omgang boven de trap van het museum. Het is een van de eerste werken op deze schaal die Flavin niet voor een museumzaal, maar voor een doorgangsroute ontwierp. De installatie in het Stedelijk is een van weinige site specific werken die met toestemming van de erven na Flavins dood opnieuw mocht worden uitgevoerd.

Flavins untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) is een eerbetoon aan Piet Mondriaan. Het tweede onderdeel, untitled (to Piet Mondrian who lacked green), is hierop een aanvulling. Hoewel Mondriaan de kleur groen verafschuwde, gebruikte Flavin deze juist vaak.

De aangekochte installatie is een aanvulling op twee andere werken van Dan Flavin in de collectie van het Stedelijk Museum. Ook met “monument” for V. Tatlin (1969) en untitled (to Barnett Newman to commemorate his simple problem, red, yellow, and blue) (1970) eerde Flavin andere kunstenaars.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share