Geen categorie

Galerij Prins Willem V toont topstuk Titiaan

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws / Expositie

In heel Nederland is slechts één werk van Titiaan te zien, maar volgende maand komt daar tijdelijk één bij. Galerij Prins Willem V in Den Haag toont van 10 oktober tot en met 7 december het schilderij Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) uit de collectie van de National Galleries of Scotland in Edinburgh.

Titiaan (1485/1490-1576) was een van de belangrijkste schilders uit de hoogrenaissance. Hij had een goot gevoel voor kleur, dynamiek en natuurlijke details. Titiaan verkeerde met de groten der aarde, zoals keizer Karel V en verwierf grote roem bij opdrachtgevers, verzamelaars en collega-schilders.

Titiaan, Venus verrijst uit de zee (Geboorte van Venus), c.1520/25, Edinburgh, National Galleries of Scotland.

Het schilderij Venus verrijst uit de zee toont de godin van de liefde, die volgens de mythologie als een volgroeide vrouw werd geboren uit het schuim van de zee. Ze staat tot haar dijen in het water en wringt in gedachten verzonken haar lange natte haren uit. Met haar sensuele gestalte vult zij het hele doek. Titiaan maakte van haar een vrouw die in alles voldeed aan het geldende schoonheidsideaal: vol en rond op de heupen en dijen, kleine borsten, roomblanke huid en een weelderige bos rood haar.

Titiaan in de Galerij is deel twee van een serie waarin Galerij Willem V jaarlijks gedurende enkele weken steeds één meesterwerk uitlicht dat normaal niet in Nederland is te zien. Vorig jaar was Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen het eerste schilderij in deze serie met meesterwerken.

Titiaan in de Galerij, 10 oktober t/m 7 december in Galerij Prins Willem V, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share