Geen categorie

Stedelijk koopt boek Matisse

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

De nieuwste aanwinst van het Stedelijk Museum is een boek. Het gaat om de door Henri Matisse geïllustreerde editie van gedichten van Charles d’Orléans. 

 

Charles d’Orléans was een Franse prins en militair, die tijdens de Honderdjarige Oorlog om de troon van Frankrijk na de Slag bij Azincourt in 1415 gevangen werd genomen door de Engelsen. Hij bleef 25 jaar als gijzelaar in Engeland. In deze periode van gevangenschap schreef Charles het grootste deel van zijn poëzie. Hij ging daarom niet als staatsman de geschiedenis in, maar als dichter en mecenas.

Poèmes de Charles d’Orléans. Manuscrits et illustrés par Henri Matisse.
Poèmes de Charles d’Orléans. Manuscrits et illustrés par Henri Matisse.

Matisse schreef de gedichten van d’Orléans uit in zijn kenmerkende handschrift en plaatste ze daarnaast in een sierlijke omlijning. Hij illustreerde de tekst met Franse lelies, konijntjes in een weide en met een aantal portretten, van vrouwen, en van Charles d’Orléans.

De 50 litho’s verschenen in 1950 in boekvorm, uitgegeven door Tériade Editeur te Parijs in een oplage van 1200 exemplaren. Het nu aangekochte boek is een aanvulling op de tentoonstelling De oase van Matisse, die nog duurt tot en met 16 augustus. Daar is het vanaf 2 juli te zien in een vitrine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share