Geen categorie

Grootste expositie Jheronimus Bosch ooit

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Nieuws

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch presenteert van 13 februari tot en met 8 mei 2016 de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Met naar verwachting twintig schilderijen (panelen en triptieken) en 19 tekeningen is de overzichtstentoonstelling de grootste ooit over Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) ooit.

Jheronimus Bosch, Heremieten drieluik Drieluik, olieverf op paneel, Gallerie dell’Accademia, Venetië. Foto: Rik Klein Gotink voor het Bosch Research and Conservation Project.
Jheronimus Bosch,Heremieten drieluik, olieverf op paneel, Gallerie dell’Accademia, Venetië. Foto: Rik Klein Gotink voor het Bosch Research and Conservation Project.

 

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan een van de belangrijkste middeleeuwse kunstenaars die Nederland gekend heeft. Voor één keer keert het leeuwendeel van zijn oeuvre terug naar ’s-Hertogenbosch, waar hij geboren werd als Jheronimus van Aken. Veel van zijn meesterwerken maakte hij in de stad waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende.

 

De tientallen bruiklenen komen van verschillende musea uit de hele wereld. De Keisnijding komt bijvoorbeeld uit Museo Nacional del Prado in Madrid en het Heremieten-drieluik uit de Gallerie dell’Accademia in Venetië. Het grote aantal meesterwerken biedt bezoekers volgens het museum een unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen.

Jheronimus Bosch, Dood en de vrek, circa 1485-1490, olieverf op paneel, National Gallery of Art, Washington, Samuel H. Kress Collection. Foto: Rik Klein Gotink voor het Bosch Research and Conservation Project.
Jheronimus Bosch, Dood en de vrek, circa 1485-1490, olieverf op paneel, National Gallery of Art, Washington, Samuel H. Kress Collection. Foto: Rik Klein Gotink voor het Bosch Research and Conservation Project.

Kenmerkend voor het werk van Bosch zijn de beroemde monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen die zijn tekeningen en panelen bevolken. “Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht”, aldus Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum.

De tentoonstelling wordt het hoogtepunt van het herdenkingsjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 plaatsvindt. Het is dan vijfhonderd jaar geleden dat de kunstenaar overleed. Al in 2007 startte het Noordbrabants Museum de voorbereidingen voor de expositie. Samen met Stichting Jheronimus Bosch 500 en de Radboud Universiteit Nijmegen zette het het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) op. De resultaten van dit grootschalig internationaal kunsthistorisch onderzoek vormen de basis van de tentoonstelling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share