Geen categorie

Drie musea eren de vrouw

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Handvat van een spiegel in de vorm van een naakt meisje, Egypte; 18de Dynastie, ca. 1530-1292 v. Chr, brons, bruikleen Stiftung für ein Schweizerisches Orientmuseum, Basel. Te zien in het Bijbels Museum.

Zowel in het Bijbels Museum als in het Allard Pierson Museum opent vandaag, Internationale Vrouwendag, een tentoonstelling waarin de vrouw centraal staat. Beide tentoonstellingen belichten het goddelijke in de vrouw.

Het Bijbels Museum geeft met 200 beeldjes tegenwicht aan het eenzijdig mannelijke godsbeeld in de joods-christelijke cultuur. Vrouwelijke idolen en godinnen – vanaf de Neolitische oermoeders tot aan de christelijke Maria – tonen de evolutie van het vrouwbeeld door de eeuwen heen. De Godin Asjera van Israël, het familiedrama van Isis, de wijsheid van Maät, maagdelijke strijdgodinnen, voorspreeksters en liefdesbodes brengen de verscheidenheid aan vrouwelijke goddelijkheid in beeld.

Een rondgang langs beelden van vrouwen in de afdelingen Oude Egypte, Nabije Oosten en de Griekse Wereld leidt de bezoeker in het Allard Pierson Museum naar een speciale presentatie van moedergodinnen en vruchtbaarheidsidolen. Deze bonte stoet toont de veelzijdigheid van de vrouw en van de vormgeving in de antieke kunst.

De presentaties maken deel uit van de drievoudige tentoonstelling Divine Surprise!, een initiatief van het FemArtMuseum. De expositie Female Power, sinds 3 maart te zien in Museum voor Moderne Kunst Arnhem, is hier ook onderdeel van. Deze is gewijd aan door hedendaagse kunstenaars gecreëerde vrouwbeelden.

Het FemArtMuseum (een museum zonder muren) stelt zich ten doel kwaliteitskunst van, door en over vrouwen onder de aandacht te brengen van het grote publiek.

Divine Surprise!, t/m 25 augustus in het Bijbels Museum, Amsterdam / Women for all seasons, t/m 25 augustus in het Allard Pierson Museum, Amsterdam / Female Power, t/m 20 mei in Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share