Geen categorie

Terracottaleger naar Den Haag

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Het terracottaleger van Xi’an is bezig de wereld te veroveren. De manshoge aardewerken krijgers uit het grafcomplex van China’s eerste keizer Qin Shi Huangdi waren al in verschillende musea te zien. Vanaf 21 maart bezetten ze New Babylon in Den Haag.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van keizer Qin Shi Huangdi (259-210 v.Chr.), groot geworden door een gecentraliseerde bureaucratie door te voeren en eenheid in taal, munteenheid, maten en gewichten aan te brengen. Nog tijdens zijn leven liet hij een mausoleum bouwen, waarin hij vele duizenden terracottastrijders onderbracht. Deze zouden hem na zijn dood zouden moeten beschermen.

Enkele boeren ontdekte de graftombe bij toeval in 1974, en sindsdien zijn er ruim 8.000 krijgers opgegraven. De indrukwekkende beelden zijn 1,80 tot 2 meter groot en wegen ongeveer 300 kilo. Een selectie van meer dan tachtig krijgers, paarden en wagens nemen de tweede etage van New Babylon in. Een diorama in kleur en geluid geeft een nauwkeurig beeld van de enorme omvang van het originele mausoleum.

In Nederland waren delen van het terracottaleger eerder te zien in het Drents Museum in Assen en in Museum Volkenkunde in Leiden. De expositie in Assen was in 2008 met 353.000 bezoekers de succesvolste tentoonstelling ooit in het noorden van Nederland.

Terracotta Warriors, 21 maart t/m 1 juli in New Babylon, Anna van Buerenplein 48, Den Haag (pal naast station Den Haag Centraal

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share